خواص و کاربرد های اسید نیتریک:
قبلا به طور مفصل درباره اسید نیتریک و قیمت این ماده صحبت کرده ایم. در این مقاله خواص و کاربرد های اسید نیتریک در بسیاری از صنایع مورد بررسی قرار گرفته است. نیتریک اسید یا جوهر شوره یک ماده معدنی، سمی و خورنده است. اما دربسیاری از موارد مانند پزشکی، صنعت، داروسازی و کشاورزی مورد استفاده است. بنابراین برای آشنایی با کاربرد این ماده با ما همراه باشید.
موارد کاربردی و مصرفی:
- کشاورزی و کود های شیمیایی
- پزشکی
- صنعت
- تولید ترکیبات آلی
- پیشران موشک
- نجاری
- استخراج طلا
- صنایع غذایی
موارد استفاده و کاربرد های اسید نیتریک در:
کشاورزی
نیتریک اسید برای هضم و آماده سازی نمونه های گیاهی استفاده می شود. در این فرآیند نیتریک اسید باعث حذف شدن بخش های آلی گیاه می شود. درنتیجه امکان اندازه گیری عناصر موجود در گیاه را به پژوهشگران می دهد. جدای از استفاده در آزمایشگاه های خاک و گیاهشناسی، بدلیل مقادیر زیاد نیتروژنی که دارد، میتواند برای ساخت کود نیز مورد استفاده قرار بگیرد. اما عمده کاربرد آن در فرآیند هضم است.
استخراج طلا
اسید نیتریک، اسیدی بسیار قوی است که توانایی حل کردن بسیاری از فلزات را دارد. به همین دلیل، از این اسید در کنار اسید کلریدریک برای ساخت تیزاب سلطانی استفاده میشود. تیزاب با حل کردن فلزات موجود در بردهای الکترونیکی، برای استخراح طلا از بردهای الکترونیکی قدیمی مصرف میشود.
صنعت
نیتریک اسید در استخراج طلا استفاده شده است. اسید نیتریک در بازیافت ضایعات الکترونیک نیز بسیار مصرف میشود و یکی از مواد اصلی است. از اسید نیتریک در سوخت موشک نیز به عنوان اکسید کننده استفاده میشود. همچنین نیتریک اسید برای انجام آنالیزهای شیمیایی نیز به کرات دیده میشود. به عنوان مثال، برای آماده سازی نمونه آنالیزهای ICP-MS و ICP-AES از این اسید استفاده میشود. درنتیجه به دلیل خاصیت آن، مهمترین کاربرد های اسید نیتریک عبارتند از: تولید مواد منفجره، تولید رنگ، تولید دارو و استفاده به عنوان یک واکنشگر در خیلی فرآیندها.
صنایع غذایی
نیتریک اسید در ساخت و تولید پتاسیم نیترات استفاده میشود. پتاسیم نیترات یک افزودنی مواد غذایی و عامل رنگزا است. این ماده به عنوان نگهدارنده برای نگهداری گوشت ها و فرآورده های نمکی مصرف میشود. (مانند سوسیس و کالباس(
تولید مواد منفجره:
به علت قدرت اکسید کنندگی بالا، نیتریک اسید به هنگام برخورد با ترکیباتی از قبیل کاربیدها و سیانیدها باعث انفجار می شود. از دیگر خواص اسید نیتریک می توان به تولید موادی از قبیل سایکلو تری متیلن تری نیترامین، ماده انفجاری همانند نیتروگلیسیرین و تری نیتروتولوئن اشاره کرد. همچنین در تولید نیترات های معدنی یا همان نیترات آمونیوم انفجاری و نیز نیترات های آلی، اسید نیتریک به فراوانی مورد مصرف قرار می گیرد. دیگر کاربرد های اسید نیتریک می تواند شامل موارد زیر باشد. به طور کلی با دانستن کاربرد ها می توان به این سوال هم به نحو دیگر پاسخ داد که اسید نیتریک چیست.
دیگر خواص و کاربرد های اسید نیتریک:
- تولید انواع دارو
- تصویر برداری
- تولید پلیمر هایی از قبیل پلی آمید و پلی اورتان
- صنایع تولید شیر های آب
- در تست سنجش رنگ برای تشخیص هروئین و مورفین
- ترکیب این اسید با الکل برای حکاکی طرح روی فلزاتی مانند برنج، مس و برنز
- آبکاری فلزات
- تولید ترکیبات آلی خاص
- برای پاک کردن شیشه قبل از تولید آینه های نقره اندود
- استفاده از انوع پایدارتر این ماده به عنوان رنگدانه در صنایع رنگ و جوهر سازی
- افزایش مصنوعی سن چوب در درختانی همانند کاج و افرا
- صنایع پلاستیک سازی و پیش ساز های نایلونی
- برای تمیز کردن سطوح شیشه ای مختلف از جمله لام های میکروسکوپ به شکل مجزا یا به همراه اسید کلریدریک
- مقاوم سازی در مقابل خوردگی و از بین بردن مواد ته نشین شده در کارخانه های لبنیات
- استفاده از این ماده به عنوان واکنشگر در آزمایشگاه
- برای ساخت نمک های نیترات نقره و نیترات کلسیم و نیترات آمونیوم
- استفاده از آن به عنوان ماده اولیه برای تولید آدیپیک اسید
- استفاده به عنوان تیزاب
نتیجه گیری:
اسید نیتریک یک اسید قوی با خاصیت خورندگی بالا است. بنابراین موارد استفاده فراوانی در صنایع مختلف دارد. باید به این نکته توجه کرد که این ماده در دسته مواد خطرناک قرار میگیرد و باید به نکات ایمنی آن بسیار توجه کرد. درنتیجه برای خرید اسید نیتریک و استفاده از آن، نکات فوق را مطالعه فرمائید.
برای تهیه نیتریک اسید با کیفیت بالا و قیمت رقابتی همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید: